nak klik pon bolehlah =)

Thursday, February 16, 2012

Friday, February 3, 2012

dengan modal RM100

Selamat pagi and assalamualaikum =)

Life is not easy as when we were kids. when we are more mature, there are more problems we encountered. so, patience is the main key. teringat zaman aku diterima masuk ke Matrikulasi UIA. aku hanya menerima tawaran dlm kos sc.physical yg ianya adalah choice terakhir aku dlm borang UPU. ceit. uhu. penat2 skor dalam SPM apply kos perubatan bagai, alih2 kos tu dorang bagi aku. but then, the students are given the opportunity to change their course selaras dengan result SPM. but time tuh dgn rasa rendah diri yg amat sangat, aku hanya apply tukar ke course sains hayat TIDAK perubatan mahupun pharmacy aptah lagi dentist eventhou my SPM result qualified enough untuk dpt kos2 sebegitu. itulah masalah bila aku suka bertanye mereka2 yg lebih berpengelman and MAJORITY respond dorang, "Susah susah susah". and aku yg lurus ni beranggapan, or when they cant, aku pun can't lah. sangat lurus tika itu T_T

but after first sem dekat matrik, dengan berbekalkn rm50 dan result Sem yang x seberapa,aku "mengikut" classmates untuk change to another course which is pharmacy tp im failed. ok. sedih dan malu. 2nd sem dah rasa give up malas nak tukar kos and just follow the flow. tapi taktahu after 3rd semester, sekali lagi berbekalkan rm50 dan CGPA yang agak memberangsangkan, nama aku di KIV kan. tidak diterima mahupun direject. suprise. aku dipanggil ke office untuk berjumpa dengan head department and she offered me either medical, dentistry or pharmacy courses. aku boleh pilih mana suka sedangkan aku hanya apply to change to pharmacy and its not simply easy to get medical course. dilemmaa. terus mintak maa nak kol ayah kejap mintak pendapat and ayah as usual "medical medical medical". suprisingly, aku berkata, "i choose pharmacy" sedangkan niat asal mmg untuk menjadi seorang doktor =)

mula2 join kelas budak pharmacy di matrik sekali lagi buat diri aku down deep to the earth. mentality aku time tu dorang semua gempak2, aku je tak gempak. mmg kolot habis pemikiran aku. but kejayaan is not gifted. ianya datang seiring dgn work hard. finally ehem2, banyak juga aku jadi highest dalam kelas and beat the "original" pharmacy students. alhamdullah =) No matter how hard something at the moment, it will be worth at the end. and that time im decided to just stay in pharmacy and takpayah dah pikir2 pasal nak tukar medical. maybe ini yang ditakdirkan. sorry ayah. even im not become the medical doctor, but promise, i will make you proud proud and proud ;)

semester pertama di UIA sbg pelajar degree sekali lagi aku dijolok dengan kata2 dimana untuk skor dalam pharmacy is hard and to become the dean list student is impossible and rare. if you are failed in subejct adalah common but dean list student is abnormal sbb katanya we are in critical course. teringat lagi kata2 senior tu, sorang senior pharmacy yang baru grad with 3.67 dapat further to oxford. wow. but she said, orang macam tu in pharmacy course adalah 1 dalam 1000. ceh, terasa macam takde kata2 perangsang langsung time tu. T_T biarlah, aku still nak jadi yg rare, abnormal, and satu dalam 1000 tu with my own way. senior tu boleh mesti aku pun boleh. malaysia boleh katakan. hahaha.

after go through the 5 semester di UIA sebagai degree student, setakat ni aku berjaya buktikan yang tak semestinya susah di mata orang lain akan mnjadi susah di mata kita. if you are constantly down in the dumps, its not because someone pushed you there but its because you choose to stay there. thats why aku sangat tak berkenan dgn orng yg agak kurang pandai and sngat kurang usahanya untuk menambah ilmu tapi berlagak sombong seperti tahu macam2. erk.we will never be thankful for who we are until we understand everyone is different and special in their own way. maybe ini hikmah allah tak campak aku to original "medical" field student sbb Dia nak aku rasa betapa susah untuk berjaya and mencapai sesuatu supaya aku lebih menghargai ketika memiliki =)

3 semester to go. lots of subects nak kena hadam. still this semester busy seperti semester sebelum2 (lebih sikit busy) since aku pegang post as head com sport kulliyah pharmacy, mainboard national sport carnival and futsal player. but busy bukan halangan, alasan, dan masalah untuk berjaya. we live with our own way. make it perfect. live life to the fullest. for sure, at the end, kita akan puas dgn kehidupan semalam. sebagai dean list student bukan kebanggan untuk aku tapi ia sebagai award dan hadiah untuk kehidupan semester sbelum sambil berkata dalam hati 'aku pun boleh berjaya apa". hahaha.

dengan bermodalkan rm100,i am in my own track. thanx allah for everything =)

23rd birthday

salam ..
since this year same macam tahun2 sebelum dimane birthday aku x kan berjaya disambut di rumah, so, mereka2 meng'advanced"kn hadiah2 birthday supaya aku gembira dan bersukacita memulakan sem baru di UIA dgn jayanye dan cemerlang#ewaah. haha


orang paling awal belanja hadiah adalah along. dia belanja 2 Padini shirt. then ofcourse mak ayah. this time dapat handbag carlo rino idaman kalbu. then makcik hadiahkn japanese cotton. and lastly from farid. this year aku mintak bnd "tak mahal". Jam casio and compact powder JE. ;p

*hope ilmu dan amalan meningkat seiring dengan peningkatan umur. amiiiin. sayang mereka semua ;)