nak klik pon bolehlah =)

Thursday, December 29, 2011

nak jelajah dunia

salam=)

musim2 sejuk ini buat aku berangan banyak benda pulak. dr duk stalk fb adik aku yg tengah melancong sakan tu, aku berangan diti aku ade kat tempat adik aku tuh. ouh. mesti best and syok#jelous. selain bersukan, aku mmg suka sesangat melancong. tapi cita2 aku tinggi lah. setinggi awan di langit. haha. x mainlah pergi langkawi. sabah. bandung. brunei #berlagak. kadang2 terpikir, kan best bapak aku billionaire. mesti die bawak aku pergi mane aku nak. sbb family aku pun jenis kuat berjalan. tapi apekan daya. ayahku hanye manusia biasa. tunggu saje anakmu ini jadi billionaire. nanti kite gi same2 yea mak ayah. ehe. aku pernah dengar talk dr seorang saintis aka lecturer ni. die dah pergi more than 80 countries FOC. jadi lecturer ini untung. seminar sane sini. aku x kate nak jadi lecturer, tapi plan terdekat aku, buat master and phD dekat oversea lah. either UK or new zealand#tlg aminkan saye. uhu. okeh. ni tempat2 dlm wishlist aku. sape dapat bawak aku pergi sane, aku belnja KFC. janji.

1-mekah
aku rase rezeki aku belum lagi sampai. dulu waktu mak ayh aku pergi umrah dgn haji, dorang x mampu lagi nak bawak sefamily. but then now bile ayah aku "sedikit mampu", aku pulak x dapat join dorang pergi bulan 5 tahun depan. #final punye pasal. but i will make sure my self will be there one day. #amin.

2-new zealand
-aku nak pergi sini bukan sbb nak peluk biri2 tuh ke hape. tapi x tahu lah,sejak dari sekolah, aku akn bagi jawapn new zealand bile kawan tanye nak belajar mane. sampai after SPM pun mnx nak pergi new zealand x kisah lah kos ape pun. janji dapat pergi. atlast, naye x minat nak buat engineering. tuh yg ade dekat UIA nih hah. hahaha. ayah aku pernah cakap, tanah dekat new zealand ini x de ular. bersih. cantik. oke. nanti nak pergi sane nak check betul ke ape ayah aku cakap tuh. ;p


3-niagara falls

-Antara benda tercantik di dunia. aku rase kalau korang ade duit, baik korang pergi. tengok lah keajaiban ciptaan tuhan. tipu lah korang x nak tengok kan. adik aku harituh pun frust x sempat nak pergi. korang boleh naik boat and pkai baju hujan nak round2 kat situ. tapi sure basah lencun. #melting. parents aku pun dah aim nak pergi sini tahun depan time konvo adik aku#jeles lagi. Industrial training punye psl buat aku x leh pergi!



4-krabi

-aim nak honeymoon kat sini. haha. cantik wooooh. future husband, simpan duit yea ;)


5-disneyworld

-adik aku baru sampai sini minggu lepas. die kate cantik x terkata. siap cakap lagi, "sini pun dah cantik. x tahu lah kat syurga nanti macam mane". ok see. waktu kecik2 ayah aku pernah beli rumah cinderella and snow white tuk aku and along. mahal woh rumah istana tuh. sampai sekarang ade and tahan lagi. belas tahun dah usia die. ehe. ala2 dlm dunia fantasi kan kalau ade kat sana. insyaallah, one day ;)


6-kota london

-nak shopping. nak naik bus merah 2 tingkat tuh. nak pakai public phone merah jugak. nak beli coklat sedap2. ahaha. time form 3, ayah aku pergi london. bawak balik coklat banyak gile. aku punye jakun, aku simpan coklat tuh berbulan. sayang nak makan. yealah, ayh bulan selalu pergi. ahaha. cousin aku cakap,kalau dah ade tempat tinggal, 10k pun cukup nak pergi sane. erk? tunggu jadi pharmacist dulu lah. terus round europe. amin.



7-paris

-ni gara2 cerita eiffel im in love yg buat paris masuk wishlist aku. kawan aku yg pergi sane kate jangan pergi sini. busuk bau hancing. haha. x kira. kalau dah sampai paris, hancing pun oleh jadi bau kasturi. hehe.





ooooooopppps.....

insyaallah aku akan sampai sini bulan 8 tahun dpn. AUSTRALIA. hoyeeeeeah ;)



opera house

Thursday, December 22, 2011

fuhyoooooo....

salam =)
congratz to my dearest youngest bro sbb berjaye buat mak ayah bangga. tahniah. tahniah. tahniah. act, ramai yg salah paham ingat si kembar kecik adik bongsu aku. sbenarnye, adik bongsu aku yg ni hah. dah 15 tahun pn orangnye. tapi si kembar kecik tetap menjadi kesayangan kami sefamily ;) honest to say, aku mahupun adik aku yg ade kt US tuh both us dpt 8A 1B tyme PMR. so, adik aku yg ni pecah rekod lah. normal lah kan. bongsu dapat nutrient n khasiat pemakanan yg elok. mmg patut otak kene cerdik pandai. yelah, lahir tyme zaman Ipad tablet iphone. x mcm aku, lahir zaman nokia 3310. tuh yg PMR 8A jea. sob2. im proud with you, ayib. wktu adik aku ni kecik and zaman2 die baby, aku lah yg tukang jage bagi makan n mandikan die. tuh yg membesar dgn jayenye. ehem2.


si kembar peneman atuk and nenek amik result abg ayib.


tinggi die pun dah tunjuk betapa kurangnye nutrient aku compare ngn die. see.

Thursday, December 15, 2011

no other place

slm,

mlm tadi baru je "melepaskn jawatan" as assistant head com 1 for sport and rec. kulliyyah of phramcy tenure 2010/2011. sbb nak bagi chance for next kepimpinan pulak. and for new tenure, aku tercalon in head com education, sport and rec and VICE PRESIDENT kulliyaah of pharmcy. haha. tak pernah terpikir akn tercalon sampai 3 nama and x terjangkau akal akan jadi vice president kulliyyah of phrmcy. i never see myself in that post. then senang cite mlm tadi aku TERmendapat undian yg tinggi tuk pegang post headcom sport and rec 2011/2012. ibarat keluar kandang gajah masuk kandang harimau. lepas satu jawatn yg agak berat, dapat jawatan yg lagi berat. oke. NEVER SAY NO. oyeah, smlm pun dpt dean list award waktu annual grand meeting event tuh. bersemangat nak score. i wanna be the toppest again! ohh,plsh dont be too playfull after this ;p

3 minggu x balik rumah ibarat telan mati mak luah mati bapak. no other place like home for me. goodbye UIA. owh home, im coming.

p/s: its of if we are not good enough. but usaha and effort tuh mesti ade. jgnlah jadi 'bodoh sombong" ;)

Tuesday, December 6, 2011

Saturday, November 26, 2011

Friday, November 25, 2011

study yok

salam u olls..


rase sekejap jea masa berlalu. tuptaptuptap semester kalini dah nak habis. heaven. the most scary part plg aku takut and gerun utk dis sem for sure national quiz harituh. habis jea national kuiz, hilang satu beban yg sgt besar. serious. diberi kepercyaan utk membawa nama UIA is one part. another part, how I put the effort to carry universty's name. hahaha. one week before, my team and i kene berkampung study until 2-3 am. bangun tidur terus bukak laptop search anti-cancer agent etc. kelas pun ponteng sbb nak study. serious kalau aku rajin camni everyday, mesti cemerlang gemilang terbilang eden.hahaha.



sehari before national kuiz harituh, we all dah decide sampai pre-lim je pun cukuplah. x sanggup nak tempuh utk hari ahad pulak. then when the day come, tengok muke lecturer2 yg penuh harapan, terus aku determine nak menang. then after jawab soalan bertulis, terus rase down. oooooh. susah yg teramat. lagipun what do u ecpext nak senang kan dlm national kuiz. and maybe rezeki kitorang sampai kE final and at last become the champion! yehooooo. ;D


serious aku rase x conribute sgt dekat senior2 since im the only 3rd year in my team. yg lain 4th year. tapi bile ade committee bagitahu my marks dlm ujian bertulis helps my team alots, terus rase blink2. teror jugak aku hentam rupenye. hahaha.


srious guys, from deep of my heart,im not into book worm punye orang. im prefer more into sports kind. olahraga. futsal. handball. i can handle all those things. but when it comes into training yg involvekan buku, serious rase stressed out habis. tiap malam kol ayah minx nasihat. kol farid mengadu benci2 semua. huhuhu. tapi, bile dah menang and beat all the chinese and indians, rase bangga allah jea yg tahu. berdiri atas pentas with lots of cameras, medias, with trophy cash money and tengok our lecturers smiling, seriously this is the experience yg x boleh jual beli.


nak berjaya is not easy. but jalan utk berjaya sgt banyak. just choose which one it suit with you. to success, you have to give a lots of things. mostly TIME and ENERGY. then Allah will rewards you ;D argh, im missing the moment stay up with them. erk???


" pejam mata tempuh apa saja dgn senyuman"

Tuesday, November 22, 2011

CHAMPION !!!

Salam =)


11 universities

20 teams

5 members per team

minorities are MUSLIM

but we proved MUSLIM can excel!


we're the CHAMPION of 3rd National Pharmacy Quiz 2011 =)

alhamdulilah....

Tuesday, November 8, 2011

cinta hati edisi 2







main sembur air liuq




makan time!


most fav pic









peace no war


syok borak ngn atuk die

Saturday, November 5, 2011

cinta hati










untung jadi yg pertama

salam =)


dalam family, aku adlah anak kedua. and none of my siblings yg dah kahwin. NONE. so, when u're the first one yg akan kahwin, surely excited dia tu lain sikit. bak kata ayah aku " takde parents yg tak happy when their children are gettin married". sadly, im not the first one yang akan kahwin. untunglah along. 2 minggu lepas mak dah kol tanye waktu aku free yg x clash dgn exam aku for this semester. and for sure, parents aku choose date yg all my siblings are free. but then, tak sangka pulak tahun ni jugak along akan bertunang. ish! rase cam baru semalam pergi sekolah rendah agama dgn along. alih2, she's gettin married soon. hahaha.


aku tengok, mak ayah lah orang paling excited bile nak dapat menantu. sampaikn ayah fully sponsor along dari A-Z. hari ni along pergi kerja. and, aku lah mangsa ikut mak ayah pergi sogo, semua house, haritson, gulatis carik barang2 hantaran and baju tunang. minggu depan pun mak ayah nak pegi singapore carikkan kain utk hantaran. gile excited. eh, actually, aku pun excited jugak. dari pagi smpai ke petang mengadap internet order macaron and cup cakes for hantaran tunang. ish ni baru bertunang kan. tahun depan kahwin mmg rabak bapak aku. ehehe. time dekat sogo, mak ayh carik tempat tuk letak barang hantaran. and suddenly mak berkenan somethg. tengok harge mcm x berbaloi utk hantaran tunang. but, ayah kate memndangkan dis is his first child punye wedding, beli saje sambil pejam mate and cekalkan hati. ahahha. mak kate nanti angah tunang boleh pakai jugak. see! aku dapat second hand punye. wakaka. zaman aku kahwin nanti for sure design dah lain. ayah mesti tukar taste dah time tuh.



simple, elegant tapi mahal! untung jadi along. haha.


tengah penat2 berjalan carik baju tunang along, suddenly adik aku timbulkn satu pesoalan yg buat mak ayah aku berfikir. hahaha. " macam mane kalau along x jadi tunang?". senang je mak aku jawab, "macam tuh angah je la bertunang time tuh". kahwin ini actually bkn benda yg kecil. makan belanje yg sangt besar aku rase. dekat sini aku dah nampk pergorbanan mak ayah esp ayah. dari kami kecil sampai ke besar duk tanggung itu ini. bile anak nak kahwin pun dia sanggup sponsor. how lucky we are.


pagi tadi ayah cakap senang kalau aku nak bertunang sekali ngn along. but then, aku cepat2 geleng. NO! im not ready. jase mak ayah sgt besar. then ayah mcm paham and ayah cakap dkt mak, " angah nak bawak kite pergi UK sekali dgn dia time phD nanti". wakakaka. insyaallah. i will.


p/s: mak x boleh tidur pikir barang hantran along. aku pulak x bole tidur pikir nak tempah baju macam mane nanti. hahaha

si perantau balik beraya

salam

salam aidiladha utk semua kwn2. dr minggu lepas aku dah x sabar nak balik rumah. even otak dok kalut pikir pasal national kuiz yg x study lagi, hati still meronta2 nak balik rumah. dlm kelas tyme lectures pun aku boleh berangan bestnya kalau dapat main dgn akak n adik kat rumah. heaven. semalam dlm bus dekat temerloh lagi aku dah siap kol ayah update aku dah sampai mane. then ayah kate nak bawak skali kakak and adik time amik aku. hepi! alih2 aku dah sampai destinasi, ayah kol bagitahu jalan jem. MENUNGGU adalh bnde yg paling aku kurg gemar. tp memandgkan ayah orang yg ditunggu, so, x jadi lah nak marah. ehe. then, masok2 kereta tengok si kecik tengah tidur. comelnya. terus hilang penat menunggu. =)




Tuesday, October 25, 2011

jom belajar

slm=)

hepy holiday to all ;p kalau balik x sah x upload gambar adik2 aku. kalini dah berjaye ajar dorang mkn biskut, lekakan dorg tengok video n mengenal diri di cermin. uhu



mule2 kakak je interested dn lagu :5 little ducks"


adik pun join

penat meniarap


gaye adik mcm tengok cite hantu. haha


eh! samenye muke kite? haha. sambl ketuk2 cermin.


p/s: most beatiful creation in da world. BABY!


Saturday, October 22, 2011

pengalaman

salam,

time to rest. its so called-HOLIDAY. serious kalau aku balik rumah, aku mmg free dari any homework. STRESSED. and workload. 2 weeks done. aku dah buat attachment for clinical pharmacy dekat hospital temerloh and HTAA. banyak pengalaman. pngajaran hidup. and hikmah aku belajar. secare overall, pls take care of ur health guys. esp with ur foods. "ibu segala penyakit adalah makanan". ingat tuh. jgn bile dah tua, mnyesal x sudah. kesimpulan utk diri aku, i will not spend my whole life kerja dkt hospital. bkn sbb takut darah. tapi x sanggup nak tengok penderitaan hidup orang lain. dah la sakit. big financial probs. anak2 pulak x dtg tengok. i cant stand to hear and see all that. esp dekat orang tua. T_T

dlm clinical kali ini, kami bkerja as a group. we need to cooperate together. contribute idea. energy, times and lots of things. seriously thru my observation, setiap orang have their own charactristics. maybe kalau jenis aku nak semua benda cepat. aku x suke benda yg bertangguh. but maybe not my others grupmate yg lebih slow and steady. now im realize, kite x boleh ikut sgt kehendak diri sendri. orang lain x same mcm kite. atleast, kite jgn susahkan orang lain. its enough. sure we'll be the best team ever. as kata ayah aku, yg senang bantu yg susah. yg pandai tolong yg kurang.sape lagi nak membantu sesame kawan lg2 sesame bangsa and agama rite? life is simple. dont make it too complicated. byk lg nak kene pikir and diselesaikn. so, life must go on. =)

now, aku kene work harder and harder. so many things to learn. lagi banyak belajar lagi rase banyak x tahu. dont rely on others 100%. nanti time kerja mmg aku akn work as a team with others health care professional but mostly all the decision regarding patient medication akan terletak kt bahu aku. i will not ruin my carrier and people's life hanye sbb aku kurang ilmu di dada. it will never happen. insyaallah.

Saturday, October 8, 2011

perihal young mummy di rumah

melayan anak ...






semoga Allah permudahkan segalanya

Salam..

hai semua. im home rite now. dah sebulan aku bergelar 3rd year student of pharmcy, and setiap minggu jugaklah aku balik rumah setakat ni. well. top secret to score in ur study is for sure menatap wajah ayah bonda slaloo kan. #alasan budak homesick#

dis time aku rase a little bit tougher to go through dis semester. 3rd yr student means im now in clinical year phase. so, kene biasekan la diri dgn bnd2 mcm envronment hospital, case presentation, and clerk patient tuh. so, bile dah masok clinical yr nih, den kone lah rajin selak2 buku yg harge beratus2 tu. x main dah note photostat tu kan. uhu. dats shud be no probs for me since im da one yg mmg nk jadi pharmacist kan.ok. no offense.

but, baru2 ni aku dapat official letter from kulliyah that im chosen to represent UIA dalam national pharmcy kuiz for dis year. tapi bkn aku sorang la kan. ade lg 8 org senior 4th yr and my friend, siti and i from 3rd yr student. haru biru hidup aku tyme tahu bnd ni. haigo2. masuk kuiz means kene study. aku pulak malas study. so,agak2 boleh ke kekalkan tradisi UIA menang tiap tahun dlm national kuiz ni? im wonder. hahaha.

pikir punye pikir. aku mmg nak tolak offer ni sbb banyak alasan antrenye busy. aku pegang head division utk national pharmacy sport carnival 2012. aku pegang ass head sport and recreation pharmcy society utk dis year. but then aku kene pokus study utk national kuiz and study seester ni. alamk. besar pengorbanan ni. aku x mampu nak mengadap buku mlm2 kalau bkn tyme exam. study utk aku tyme dlm kelas tuh je la. lepas tuh tiap malam ade keje laen kene setle. how come nak kene study lectures from 1st yr advance to 4th yr punye lectures within one month?serious aku x confident beb dgn kemampuan diri sndri. aku rase dalam 10 orang yg selected ni, aku paling x pandai. hahaha. oh hah, date kuiz tuh dis comin 19 n 20th november. sebulan lebih je lagi. huhu.

actually, kalau aku tolak offer ni UIA x kan rugi besar x de aku dlm team tu. sbb i know who i am. tapi sbb kepercayaan yg orang bagi ni je buat aku rase berat nak tolak. percubaan first tolak dgn Prof aku kene reject kaw2. then minx pendapat ramai orang esp ayah aku lah. then, with full support from my close friends, mak ayah, lecturers then i reach to my conclusion, "Never say NO liyana" . belum cube belum tahu kan.

hope Allah permudahkan kerja aku. mudahkanla study aku yg melimpah ruah nih. aku selalu berangan x nak balik rumah time wekends konon2 nak study tp hampeh. hari kamis mlm je aku dah start homesick. jumaat ptg je aku dah selamat dlm bus balik kl.uhuhu.

serious i will do anything to make my parents, siblings and farid proud. so, start saat ni aku nak belajar betul2. tyme main baru main. tyme shopping baru g shopping. tapi part balik rumah je aku mmg x leh nak control diri. uhuhu. so, kalau ade mase, wekends aku mmg akan balik. ;p . x mudah nak berjaye. tp make sure biar usaha seiring dgn pergantungan and tawakal kt Allah. Aku nak cakap lebih pun x layak sbb semua benda milik Allah kan. buat allah tarik nikmat kat diri aku, mmg aku tinggal zero. nauzubillah.

oh hah! doakan aku masuk 4x100 minggu depan. dah 4 tahun tinggalkan dunia larian ni. even ayah aku gelak2 kan dgn modal takut aku kene tolak ngn angin, tp belum cube belum siapa tahu kan? ;p

Friday, September 30, 2011

the reAson y i miss KL so much

salam..

im comin home. im comin home. niat hati x nak balik sebulan musnah akhrnye. seryes aku x balik seminggu pun dah boleh buat aku stressed seriau and sawan kat bilik. so, the best medication for patient like me is pergi terminal and beli tiket bus balik KL. done.


aku ni bukan jenis homesick bagai. term tuh sgt manja and childish utk aku yg dah tua bangka ni. hahaha. actually, aku ngaku aku jenis family-type sikit. wateva pun, i must share with my family esp mak bapak aku. takde dorang aku kudung. second thing is, my best fren, farid. he's the one yg tahu susah senang hidup aku. so, xde dia kat kuantan pun aku jadi lumpuh. third reason is i really really really missing my cute baby girl, kakak and adik. aku rindu smpai rasa nak nangis tiap mlm. hahaha. emo gile kan. but, thats reality.



comel gile kan baby2 aku? mane x rindu. huhu. so guys, if we have free time and cukup duit tambang and have nothing to do, y not kite spend our wekends with the beloved one rite? thats what im doing almost every wekends. hehe. bile biha tanye knape aku suke balik, my only reason "semua orang yg aku sayang ada dekat KL". so, dah sayang mesti lah kene tengok muke and jumpe. baru terubat rindu. ececeh. aku mmg minah bagi alasan. ;p

Thursday, September 29, 2011

tutti frutti time -_____-

salam ..

rabu lepas, sempena meraikan JPA yg berkepuk2 dlm bank tuh, aku nani n biha singgah kejap kat tutti frutti afta beli tiket balik. memandgkan dis is their first time makan dis frozen yogurt, so, ak snap lah picsa dorg nak buat kenangan tuk cucu2 dorg nengok nenek dorg mkn eskrem mahal ni . hhahaha.









nampak sedap kn? u guys yg x penah try shud try it. =)