nak klik pon bolehlah =)

Sunday, September 12, 2010

aku nk KAWEN!!

assalamualaikum wbt...

:: hello to ols da readers...even kite sume still dlm mood raya, tp aku saje suke2 nk cte pasal topic nie...tajok yg aku tulis mmg saje nk gempak bkn sebab nk attrack ppl bace entry nie tp itulah realitinyer yg berlaku kt my fwen amnya n aku khususnyer...=) ::

:: sape nk kawen?? ofcos la manusia yg sihat akalnya n cergas pemikiran n normalnya dia sbgai manusia biasa for sure berlumba2 angkat tgan jwab..SAYE!! SAYE!! SAYE!! ... n sgatlah sure aku pn antra golongan2 yg angkat tangan tuh...hhuhoho...standard la kn bila umor da menginjak 20an, otak ligat berkerja mencari calon2 yg layak dijadikan bakal suami n hati berperang sesame sndrik tatkala mndapat jmputan kawen kwn rapat sendrik...hahah...mgkin inilah impact n one of the cbaran bila aku blaja di UIA...kawen muda itu normal!!!..;P ::

:: kawen itu nmpak mudah...jadi isteri jer pn...takat keje basoh baju, masak, kemas rumah..skg pon kite da expert kn...huuu..tuh la masalhnyer aku nie...pk nk mudah jer...bak kate dr razak...married is a serious relationshp btw male n female...commitment, responsble, bla2 th sume wajib ade..tp kalo dalam pale asyik pk nk shopping, maen2, jalan makan angin...baek la aku muhasbah diri nk jadi bini org wat mase skg...huhuhu...balik bilek pas klas pon tros trlentang atas katil mcm bru balik dr bina bangunan pncakar langit jer...itulah aku...asyik pk bile nk kwen walhal diri sendrik pon trumbang ambing...cane la kalo da ade laki..sure laki aku pn ikot same terumbang ambing...hahahah ::

:: bila aku pk2 balik...dats y ada org jodoh die awal n ada yg lambat...sbb ALLAH itu sendri tahu kemampuan hamba2nya nk memikul tggungjwb tuh kn...seyes besar woo tanggungjwb bila da kawen n jd bini org nie...hm...siap2kn la diri dgan ilmu yg secukupnya dahulu b4 nk mngorak 1 step kehdapan lg...biar nanti dpt bina baitulmuslim utk mnuju ke syurga yg abadi...sweetnyer ayat aku...hahahah..umor kite pon muda lg...(even tme umor aku ni mak ak da kawen)..perjlanan sgtlah jauh n byk sgt tggungjawab yg x trcapai dek akal lg...parents...agama...bgsa..masyarakt.. ::

:: dulu2 aku pernah wakilkan mak aku tnye ayah aku cane kalo aku nk kwen tyme blaja..heehoo...ayah aku cakap dia x kisah...kawen lah sbb ayah n mak pon kawen awl gk dulu...(tuh respond dia kt mak aku)..tp bila ngn aku...laen plak jwapan die ..;P "bkn ayah x bg angah kawen awl apetah lg nk sekat bnd yg baek..tp seeloknya, blaja bg habis dulu...capai la setinggi yg mgkin selagi angah hidup ngn ayah sbb angah x taw suami angah nnti benarkan x angah further stdy mcm yg angah nk..lgpon, lelaki zaman skg bkn leh caye sgt..harini die syg, esok luse kite ni die tggalkan...so, bina kerjaya dulu lg elok" ...fuuuhhh....trbukak sket la mate kepale hati jiwa aku dgn nasihat ayh aku nie...lgpon, kak maryam pnah cakap kt aku..." kalo nk kawen biarlah sbb kite btol2 bersedia nk kawen...bkn sbb kite pressure n trikot2 org laen kawen" ::

:: so, kpd diri aku n mereka2 yg terasa berkobar2 nk kawen skg, tanyalah diri n hati anda betol2 bersediakan kita nk berkahwen?? tepok dada tanyalah hati krn scra logiknya, tanggunjwb itu brda di mane2 even b4 or after kawen skalipun..n if kite lari ke plusuk dunia mane skalipon, tggugjwb tuh tetp ada..jus jadikan allah sbg tmpt bergantung n al-quran sbg pegangan da mncukupi utk kita sbg hambanye =) ...wallhualam ::

p/s : congratz kt nur afifah n fadhil yg bakal menamatkan zaman bujang sabtu nie=)

1 comment:

  1. hmm satu artikel yg menyedarkan...tima kasih liyana =)

    ReplyDelete