nak klik pon bolehlah =)

Saturday, November 20, 2010

biskut mary =)

salam =)

holahoi kawan2. tibe2 aku mengidam nak kongsi resipi "salah" aku dgn korang semua. tp eventhou salah, but its still delicious otey. yummy2. huahua. and even dis resipi sgt simple tapi x pelah. who noes kan ade lagi yg kat luar sane x taw cane nak buat biskut mary aka kek batik nih.

:: ramuan ::

  1. secawan and half milo
  2. setengah cawan gula
  3. 2 sudu and a half susu pekat (table spoon/15ml)
  4. 3/4 butter cup
  5. air secawan
  6. 2 biji telur
  7. biskut mary (flavour original)
:: steps :;

  1. firstly, panaskan air dalam periuk =)
  2. secondly, letak milo, air, gula n gaul sampai sebati n lumat kesemuanya.huahuahua.
  3. next, letak buttercup and telur and kacau dan kacau dan kacau samapi la semua tuh jadi homogenous (1 phase). mksdnye, semua hancur and xde yg berketul2.
  4. after that, letak susu pekat manis tuh and kacau lg.
  5. after da settle sume, patah2kan dalam 20 kpg biskut and gaul la biskut th dalam da same periuk. (part ni aku da salah). tp korang cube try ikot aku buat. he3.
  6. and then, tutup api. sediakan bekas and patah2kan lg bskut mary dlm bekas th. transfer la benda dalam periuk tuh ke dlm bekas tp jgn semua. rata2 kan dulu. and then patah2kn bskut lagi and transfer lg bnd dalam periuk tuh. (buaT selang seli)
  7. after siap, simpan dlm peti ais smpai keras. he3.
p/s: jgn hbskan sepaket bskut tuh. pakai 3/4 jer. byk biskut x sedap =)


SELAMAT MENCUBA=)

3 comments:

  1. 1st time ak buat pun xjd... nk kena buat 2nd time bru jd.haha

    nk tmbh info- biar cmpuran tu btul2 likat atas api bru transfer kedlm bks laen...kalu x nanti cair aka biskut x melakat btul2 kt milo.huhu...

    ReplyDelete
  2. huhu...aah, kek batik timi..nani. ak pnye first trial jadilah n dpat pujian..hahaha

    ReplyDelete